Ambassadeurs

Ambassadeurs

Sander de Kramer en Francisco Elson ondersteunen van harte de sociaal-maatschappelijke activiteiten van de Feyenoord Foundation. Bovendien leveren zij daar als ambassadeurs een actieve bijdrage aan. Hieronder vertellen zij waarom.

Sander de Kramer: ‘Feyenoord vonkt’

Feyenoord verandert levens. Dat durf ik na een paar jaar ambassadeurschap van de Feyenoord Foundation wel te zeggen. Neem de jongeren die deelnemen aan Feyenoord Jobscorer. Jonge gasten en meiden die vaak niet lekker in hun vel zitten, er de pest in hebben dat ze niet aan het werk komen. Niet zo gek dat ze met hangende schouders De Kuip binnenkomen. Zo zou ik er ook bij lopen als ik mijn draai in het leven maar niet zou kunnen vinden.

Het mooie van ambassadeur zijn is dat ik diezelfde jongeren na twaalf maanden ook De Kuip úít zie lopen. Altijd helemaal rechtop en meestal ook nog eens met een baan op zak. Een jaar werken en leren in het stadion geeft die gasten zó’n boost! Staat er toch maar mooi Feyenoord op je cv. Daar kun je mee aankomen in Rotterdam. Het raakt me echt als de jongeren van onze stad hun leven op de rit krijgen. Die positieve vibe als ze trots afscheid nemen van de club en op eigen benen verder gaan… Kippenvel. Mensen hebben vaak maar een klein duwtje in de goede richting nodig. Maar dat duwtje moet wel gegeven worden. Feyenoord geeft die duwtjes.

Ethiopië, Sierra Leone, het Afrikaanderplein – waar in de wereld ik ook kom, overal speelt voetbal een verbindende rol. Neem een bal mee en je krijgt mensen in beweging. Noem de naam van Robin van Persie en je krijgt mensen aan de praat. Ik ben ontzettend blij dat Feyenoord dit ook inziet en zo actief is in met name Rotterdam. Deze stad kent zijn problemen. Ik ga hier niet beweren dat de club deze allemaal kan oplossen. Maar ik geloof er heilig in dat juist de grote voetbalbolwerken het verschil kunnen maken.

Natuurlijk, het zit hem in de goede dingen die de medewerkers en sportdocenten van Feyenoord aandragen bij kinderen en jongeren. Noem het een Feyenoord-opvoeding, de sociaal-maatschappelijke programma’s van de club zitten goed in elkaar. Maar mán, dat logo van Feyenoord. Niet lullig bedoeld, maar het maakt nogal een verschil of er op een school of een buurtplein ‘zomaar’ een jongerenwerker of een jongerenwerker van Fey-en-oord voor de groep staat. Mensen gáán als ze dat rood-wit zien. Waar voetbal verbindt, vonkt Feyenoord.

 

Sander de Kramer
Ambassadeur Feyenoord Foundation

 

 

 

Francisco Elson: ‘De jeugd heeft voorbeelden nodig’

In de jaren tachtig en negentig heb ik heel wat uren doorgebracht in de buurt van de Kruiskade en de Middellandstraat, maar nooit zijn mijn vrienden en ik een jongerenwerker tegengekomen. We gingen naar school en de rest van de tijd speelden we op straat. Echte voorbeelden om tegenop te kijken hadden we niet, dus ontdekten we alles zelf. Bijvoorbeeld hoe je de beste blaaspijp kon maken. Geef mij een ouwe reclamefolder en ik heb zo een pijltje in elkaar gerold.

Voor mij was het een prima tijd en van mijn ouders leerde ik bovendien wat discipline was. Elke zaterdag maakten we het hele huis schoon, en daaraan deden mijn broer, zus en ik van jongs af aan mee. Ik ben van die discipline gaan houden. Doelen stellen, alles doen om ze te bereiken en dan afvinken. Om van daaruit je grenzen opnieuw te verleggen.

Tijdens mijn jeugd in Rotterdam stelde ik die doelen nog niet. Natuurlijk wilde ik beter worden als basketballer, nadat ik het plezier in die sport had ontdekt. Maar beseffen dat ik er iets groots in kon bereiken? Dat geloof kwam pas toen ik naar Amerika ging. Oké, dacht ik, mensen zíen iets in me. Ik ben trots dat ik uiteindelijk de NBA heb weten te winnen.

Feyenoord en ik delen de visie dat sport een geweldig middel is om mensen in beweging te krijgen. Letterlijk, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en samenwerking te stimuleren. Ik vind het leuk om mijn verhaal te vertellen, mensen te enthousiasmeren. Zeker kinderen en zeker in de stad waar ik groot ben geworden. Ook als basketballer is Feyenoord dan perfect om mee samen te werken. De club werkt in de wijken als een magneet.

Luisteren, luisteren en luisteren. Dat is de kern van mijn verhaal als ik met kinderen praat over hoe ze kunnen groeien in het leven. Luisteren naar hun ouders, luisteren naar hun juf of meester en luisteren naar goede voorbeelden. Feyenoord is nu al jaren met die goede voorbeelden aanwezig in de wijken en op scholen. Ik was ze graag tegengekomen als kind. Maar misschien is als ambassadeur samenwerken met deze jongerenwerkers van de club nog wel mooier. Ik draag graag bij aan de toekomst van jonge mensen en daarmee aan de toekomst van Rotterdam.

Francisco Elson
Ambassadeur Feyenoord Foundation

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×